Spel & experiment

Spel & Experiment – Een artikel geschreven voor Kunstplein  2017 en daarnaast gepubliceerd door Centrum Vaktherapie. 

Ken je dat, dat een kind naar je toe komt met een tekening om aan je te laten zien? Het vraagt niet om je mening maar wil het graag laten zien uit trots. Je kunt overigens niet zien wat het is, het zijn wat kleurige krabbels, maar dat maakt helemaal niet uit. Het kind is hartstikke trots en jij daarom ook. Op deze manier een tekening maken, en deze zonder aarzeling en schaamte aan anderen laten zien, lijkt vaak steeds moeilijker te worden als volwassenen.

Wanneer iemand een stukje binnenwereld buitenwereld laat worden, maakt de maker zichzelf kwetsbaar. Hij of zij wordt zichtbaar. Hij heeft een kwast opgepakt om een beeld, idee, gedachte, om te zetten tot een tastbaar resultaat. Hij heeft muziek gecomponeerd, een beeld gevormd, een stuk geschreven, gecreëerd in welke vorm dan ook. Hij heeft vervolgens besloten dit te delen met publiek. Er is moed voor nodig je werk te laten zien aan de buitenwereld. Het wordt gezien, er wordt over nagedacht, er wordt een mening over gevormd, er kan kritiek op worden gegeven. Daarnaast is creëren een heel persoonlijk iets. Van de eindeloze mogelijkheden van het maken, zal niemand exact hetzelfde maken, aangezien elk persoon uniek is, met eigen gedragingen en keuzes. Wat jij maakt is een expressie van jezelf, en je werk zal altijd een stukje van jou laten zien. Dat is nu juist de schoonheid! Maar voor velen is dit ook beangstigend, ik zie veel mensen hiermee worstelen. Soms kiezen mensen ervoor het werk niet te tonen, of ze lopen al vast in het proces zelf. Het is moeilijk om het onzichtbare zichtbaar te laten worden. Zichtbaar is kwetsbaar. Je wordt bang om fouten te maken. Is het goed genoeg? Is het mooi genoeg? Mag het er zijn? Je durft niet meer te spelen, te werken vanuit nieuwsgierigheid en experiment. Het eindresultaat wordt zo belangrijk dat het proces er onder lijdt. Perfectionisme steekt de kop op. De angst om te falen kan blokkeren, de creativiteit belemmeren, of in het ergste geval: ervoor zorgen dat je niet eens begint. Onzichtbaar is dan comfortabel.

Wanneer je dit leest, laat dit een aanmoediging zijn om, ondanks je angsten, ondanks je perfectionisme, te doen wat je wilt doen. Te maken wat je wilt maken. Om zichtbaar te zijn. Om jezelf te tonen. Op welke manier dan ook. Laat jezelf gezien worden. Durf te creëren. Durf moeite te doen. Durf een rotzooi te maken, durf uit te dagen, durf uit te drágen, durf fouten te maken, durf te proberen, durf jezelf te laten zien. Durf te spelen, durf te experimenteren. Dit is waar het allemaal ontstaat! Voel je angst, doe het dan alsnog. Beter een oeps, dan een wat als. Succes!